Til unge, der er interesserede i at læse om Biavleren

Måske har du klikket ind på vores hjemmeside, fordi du, dine forældre og kommunen overvejer, om du skal starte hos os. Vi har skrevet nogle spørgsmål og svar, som måske kan hjælpe dig med at finde ud af, om Biavleren er et godt sted for dig. Nogle af de nuværende elever har hjulpet os med det.

Der går cirka 18 unge på Biavleren, og de er mellem 12 og 17 år. Alle eleverne har nogle problemer, der sikkert minder meget om dine. De fleste har dårlige erfaringer fra folkeskolen. Nogle er blevet drillet meget og har haft det svært med klassekammeraterne. Nogle har haft svært ved at følge med i timerne. Lærerne og deres forældre har måske ikke rigtigt vidst, hvordan de skulle hjælpe. Nogle lider af angst eller har andre udfordringer.

Når du lærer dem at kende, vil du opdage, at de lige som dig gerne vil gå i skole og blive dygtigere. Og du vil opdage, at de har en masse interesser – for eksempel at høre musik og spille tromme, spille computer eller fodbold, gå til line-dance eller ….

Der er to ting, vi gerne vil hjælpe eleverne med. Den ene ting er at få lært dansk, matematik, engelsk og de andre folkeskolefag og få taget en eksamen, så I kan komme videre for eksempel på Teknisk Skole, på en efterskole eller i arbejde.

Den anden ting er at hjælpe jer til at få det bedre med jeres klassekammerater og alle andre omkring jer, så I også har lyst til at tage en uddannelse, få et job og komme ud mellem andre mennesker.

Hvordan er lærerne?

Der er både lærere og pædagoger ansat på Biavleren. De har mange års erfaring med at hjælpe elever som jer med at gå i skole. De ved, hvordan du får det rart med de andre elever og får lært noget. For eksempel ved de godt, at nogle af jer er nødt til at starte næsten forfra i nogle fag. De ved også, at det er meget nemmere at lære noget, når man ikke bliver skældt ud eller drillet. Så de skælder ikke ud, og de sørger for, at ingen bliver mobbet. De er også rigtigt gode til at finde på sjove måder at lære dansk, matematik og engelsk på.

Lærerne er også gode at snakke med, hvis du har nogle problemer, enten derhjemme eller med dine venner.

Hvordan er skoledagen?

Skolen er fra 9 til 15., om fredagen til kl. 13. Hver dag kl. 9 mødes alle elever og lærere og snakker om alt muligt. Det kan være, at nogen har en ide til en udflugt, eller at man …..

Herefter er der undervisning. Klasserne er små. Der er kun fem elever i hver. Her har man dansk, matematik, engelsk og …. Hver elev har sit helt eget skema og sine egne bøger, der passer til, hvad man kan. Fordi klasserne er små, er der ro, så alle har mulighed for at koncentrere sig.

Vi spiser frokost kl. 12 – 12.45. Eleverne skiftes til at hjælpe med at lave frokosten sammen med en ansat. På den måde får man lært at lave mad.

Efter frokost er der værkstedsundervisning. Eleverne kan vælge sig på forskellige hold en måned ad gangen, og der er 2-3 elever på hvert hold. Det kan være sportshold, træhold, havehold, ekstra dansk hold, køkkenhold eller musikhold.

I nogle perioder er der elever, der er i erhvervspraktik.

Kommer man på udflugter og lejrskoler?

Ja da. Nogle dage glemmer vi skoleskemaet og tager på virksomhedsbesøg, i folketinget, i biffen eller i teatret.

Lejrskoler er en vigtig del af skolens liv. Vi tager på kanotur i den svenske ødemark, på skitur i det norske højfjeld eller besøger et spændende sted i Danmark. De lærere, der er med, gør deres bedste for, at der ikke er skænderier og at alle får en god tur ud af det.

Går man til prøve?

Ja, når man er parat til det. Det taler man med sine lærere om, når man er ved at være klar.

Mange af jer går til afgangsprøve i 9. eller 10. klasses fag – fx i dansk, matematik og engelsk. En del af vores job er at hjælpe jer med at finde ud af, hvad I skal, når I er færdige med at gå på Biavleren. Nogle går videre på en erhvervsskole, fordi de gerne vil være tømrere eller VVS’er. Nogle kommer på efterskole. Nogle finder et job. Alt det taler vi med jer og jeres forældre om undervejs.

Er det rigtigt, at man tjener penge ved at gå på Biavleren…?

Ja. Vi kalder det arbejdsdusør. Eleverne får ”dusør” for at gi’ den en skalle i timerne og på værkstederne. Beløbet er ikke voldsomt, men der er rigeligt til at betale frokost, have lommepenge og spare op til lejrskoleophold eller fritidsinteresser.

På den måde sparer dine forældre nogle penge til mad og lommepenge, og du lærer at holde styr på din økonomi.